english-page

Θεραπεύεται το κάπνισμα;

 Θεμελίνα Βουδούρη

Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Γενικής Κλινικής ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ

 

Το κάπνισμα θεωρείται χρόνια νόσος και με αυτά τα δεδομένα μπορεί να θεραπευθεί. Ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 6 εκ. ανθρώπων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για την Ελλάδα ο αριθμός αυτός φτάνει τις 20.000 κατά έτος. Ο καπνός έφθασε στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο μετά την ανακάλυψη της Αμερικής και στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για θεραπευτικούς σκοπούς.

Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν περίπου, 7.000 βλαβερές ουσίες από τις οποίες οι 60 είναι επίσημα καρκινογενείς.

Από όλες αυτές τις ουσίες, η νικοτίνη είναι η μόνη που προκαλεί εξάρτηση και εθισμό παρόμοιο με την ηρωΐνη και την κοκαΐνη. Δεν υπάρχει όργανο που να μη βλάπτεται από το κάπνισμα και είναι γνωστές οι παθήσεις που προκαλεί με προέχοντα τον καρκίνο των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος. Ακόμη, προκαλεί βαριά καρδιακά νοσήματα όπως η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα, ενώ προσβάλλει τα αγγεία προκαλώντας περιφερειακές αγγειοπάθειες και εγκεφαλικά. Από το αναπνευστικό σύστημα προκαλεί χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Στη διάρκεια της κύησης επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στο έμβρυο.

Αξίζει λοιπόν, να επιχειρήσει ο καπνιστής την διακοπή του καπνίσματος και ενώ το 80% των καπνιστών το επιθυμεί μόλις ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 3% το κατορθώνει μόνος του και αυτό οφείλεται στην εξάρτηση που προκαλείται από την νικοτίνη. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος εμφανίζονται συμπτώματα στέρησης, όπως κακή διάθεση, αϋπνία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αύξηση της όρεξης, τα οποία διαρκούν από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες και εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η δύναμη του χαρακτήρα του καπνιστή και η ψυχολογική υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί από ειδικούς για την αντιμετώπισή τους.

Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, σε πολύ λίγο χρόνο, αποκαθίστανται διάφοροι δείκτες καλής λειτουργίας του οργανισμού, όπως φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ο ρυθμός της καρδιάς, η αναπνοή γίνεται καλύτερη, αυξάνεται το οξυγόνο του αίματος, ενώ μειώνεται το μονοξείδιο του άνθρακα. Ένα χρόνο μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος του εμφράγματος μειώνεται κατά 50%, ενώ 15 χρόνια μετά, ο κίνδυνος αυτός είναι στο ίδιο ποσοστό με τους μη καπνιστές. Ακόμη, ενδιαφέρον είναι να ειπωθεί ότι ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% μετά από 10 χρόνια διακοπής.

Όμως, υπάρχει θεραπεία για το κάπνισμα;

Βεβαίως, και υπάρχει. Η θεραπεία είναι πολυπαραγοντική και εξαρτάται από τη θέληση του καπνιστή να ξανακερδίσει τη ζωή του.

Η θεραπεία στηρίζεται στην ψυχολογική υποστήριξη και στη χορήγηση φαρμάκων σε συνδυασμό ή μεμονωμένα.

Τα φάρμακα είναι διάφορα σκευάσματα που περιέχουν νικοτίνη και βοηθούν τον πρώτο καιρό τον καπνιστή στην προσπάθεια που κάνει για τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα έχει η θεραπεία με ειδικά φάρμακα που διαρκεί μερικές εβδομάδες, υπό την παρακολούθηση πνευμονολόγου και αφορά συγκεκριμένες ομάδες καπνιστών.

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει η αντικαπνιστική εκστρατεία και κυρίως η ενημέρωση των παιδιών από τη σχολική ηλικία για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το Κάπνισμα σκοτώνει!

ΠΑΡΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ!

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH