english-page

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

 Σαμάνθα Κασπαριάν

Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Υπεύθυνη Γυναικολογικού Τμήματος Γενικής Κλινικής ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ

Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών αποτελεί ίσως τη συχνότερη ορμονική διαταραχή των νέων γυναικών. Η πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 7% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Χαρακτηρίζεται από υπερανδρογοναιμία, ωοθηκική δυσλειτουργία και ωοθήκες πολυκυστικής μορφολογίας.  Η αιτιολογία του παραμένει άγνωστη και η θεραπεία του είναι κυρίως συμπτωματική και εμπειρική. Το σύνδρομο έχει το δυναμικό να προκαλεί σημαντικές μεταβολικές διαταραχές αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη (ΣΔ) και Καρδιαγγειακής Νόσου.

Κλινική Εικόνα

Γυναίκες με PCOS παρουσιάζουν διαταραχές εμμηνορυσίας (από αμηνόρροια έως μηνορραγία) και υπογονιμότητα. Για το λόγο αυτό η προσοχή εστιάζεται στις θεραπείες πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος  για σύνδρομο υπερδιέργερσης ωοθηκών και πολύδυμης κύησης. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες με PCOS έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της κύησης, όπως ο ΣΔ και η υπερτασική νόσος. Διαταραχές του δέρματος, εξαιτίας των αυξημένων περιφερικών ανδρογόνων, όπως η υπερτρίχωση και η ακμή και σε μικρότερο ποσοστό η αλωπεκία, είναι συνηθισμένα ευρήματα. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αντίστασης στην ινσουλίνη που οδηγεί σε μεταβολικό σύνδρομο και διαταραχές σχετιζόμενες με την παχυσαρκία. Αναφέρεται επίσης, ότι οι γυναίκες αυτές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου του ενδομητρίου μέσω ανεξάρτητων παραγόντων κινδύνου που συνοδεύουν το σύνδρομο (παχυσαρκία, ΣΔ, υπέρταση, χρόνιοι ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι).

Διάγνωση

Πρέπει να εστιάζεται στην έναρξη και διάρκεια των διαφόρων σημείων υπερανδρογοναιμίας, στο ιστορικό της εμμήνου ρύσεως και στην ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων (εξωγενή ανδρογόνα). Σημαντικό είναι το οικογενειακό ιστορικό ΣΔ και Καρδιαγγειακής Νόσου ιδιαίτερα σε πρώτου βαθμού συγγενείς με πρώιμη έναρξη.

Κλινική Εξέταση

 • Μέτρηση αρτηριακής πιέσεως (AΠ)
 • Υπολογισμός δείκτη μάζας σώματος (BMI)
 • Έλεγχος για σημεία  υπερανδρογοναιμίας και αντίστασης στην ινσουλίνη

Πηγή: www.dr-dimitrakopoulos.com

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

 • Τεκμηρίωση υπερανδρογοναιμίας με έλεγχο (Ολικής, ελεύθερης τεστοστερόνης, SHBG)
 • Αποκλεισμός άλλων αιτιών υπερανδρογοναιμίας με έλεγχο (TSH, PRL, 17 OH PRG)
 • Διερεύνηση μεταβολικών διαταραχών με 2ωρη καμπύλη γλυκόζης
 • Προσδιορισμός επιπέδων λιπιδίων και λιποπρωτεινών

Υπερηχογραφικός Έλεγχος

 • Ανίχνευση πολυκυστικών ωοθηκών (σε μια ή αμφότερες της ωοθήκες 12 ή περισσότερα ωοθυλάκια διαμέτρου 2-9 χιλιοστών). Η παρουσία μιας πολυκυστικής ωοθήκης αρκεί για να τεκμηριώσει τη διάγνωση.
 • Αναγνώριση ανωμαλιών από το ενδομήτριο.

Αντιμετώπιση

 • Αντιμετώπιση παχυσαρκίας
 • Αντιμετώπιση διαταραχών εμμηνορυσίας (χορήγηση αντισυλλιπτικών, προγεστερόνης, ινσουλινο-ευαισθητοποιητικών  παραγόντων).
 • Μείωση κινδύνου εμφάνισης Καρδιαγγειακής Νόσου και ΣΔ (βελτίωση τρόπου ζωής).
 • Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας
 • Αντιμετώπιση υπερτρίχωσης

Κάθε γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά με βάση τις προσωπικές της ανάγκες και απαιτήσεις. Τη γνώση και εμπειρία τόσο για τη σωστή διάγνωση όσο και τη σωστή αντιμετώπιση έχει ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος. Στόχος είναι η αποκατάσταση της γονιμότητας και της αναπαραγωγικής λειτουργίας της γυναίκας αλλά και η προστασία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συνδρόμου.


Για ΠληροφορίεςΕξετάσεις και Ραντεβού μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για να προγραμματίσετε κάποιο στα τηλέφωνα 2105735311210573531221057353132105735314

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH