english-page

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα και Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος Αποκατάστασης

 Ιωάννης Στ. Παθιάκης MD, MSc

Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Ρομποτική Χιερουργική, Επιστημονικός Συνεργάτης Γενικής Κλινικής ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ

 

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πώς προκαλείται;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ) είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία έγγυται σε πιεστικές διαταραχές του Μέσου Νεύρου του χεριού, κατά την διέλευσή του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα.

Αιτία του συνδρόμου είναι η σχετική στένωση του χώρου του καρπιαίου σωλήνα, με αποτέλεσμα την διαταραχή της αγωγιμότητας και την λειτουργική βλάβη του ευαίσθητου μέσου νεύρου, λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκείται σε αυτό. Η στένωση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε υπερκαταπόνηση λόγω της εργασίας, σε ορμονικές διαταραχές, όπως σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, ρευματοειδείς παθήσεις αλλά και σπανιότερα σε λήψη ορισμένων φαρμάκων, ή προηγούμενων τραυματισμών

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το συχνότερο από όλα τα σύνδρομα συμπίεσης περιφερικών νευρών (πιεστικές νευροπάθειες) και προσβάλει πολύ συχνότερα γυναίκες από ότι άντρες, ενώ εμφανίζεται συνήθως και στα δύο χέρια με ή χωρίς χρονική διαφορά.

Πηγή:athloclinic.gr

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τυπικό σύμπτωμα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα είναι το μούδιασμα (αιμωδία) του χεριού, κυρίως 3-4 δακτύλων (αντίχειρα, δείκτη και μεσαίου δακτύλου). Το μούδιασμα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και εμφανίζεται συχνά κατά τις νυκτερινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και μετά από χρήση του χεριού κατά την διάρκεια της ημέρας. Πολύ συχνά τα μουδιάσματα συνδυάζονται με έντονο πόνο και αδυναμία στην περιοχή των δακτύλων και της παλάμης αλλά αρκετές φορές και ολόκληρου του άνω άκρου.

Πηγή:www.patrasortho.gr

Πώς μπορεί να προληφθεί;

ΤΟ ΣΚΣ μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή παρατεταμένης πληκτρολόγησης,την αποφυγή κινήσεων που επιδεινώνουν τις αιμωδίες και την αποφόρτιση του άκρου για διαστήματα εβδομάδων / Φυσικοθεραπεία αυχένος. Συστήνεται φυσικοθεραπεία χεριού & κινησιοθεραπεία, υπό καθοδήγηση.

Ποια η θεραπεία;

Δεν απαιτείται πάντοτε θεραπεία για κάθε διεγνωσμένο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αρκετοί ασθενείς έχουν πολύ ελαφριά συμπτώματα και εξαιρετικά σπάνιες ενοχλήσεις, παρόλο που σε κάποιο νευροφυσιολογικό έλεγχο έχουν πιθανώς προκύψει παθολογικά ευρήματα. Σε αρχικό στάδιο, εφαρμόζονται συντηρητικές (μη χειρουργικές) θεραπευτικές μεθόδοι. Εάν τα συμπτώματα γίνουν εντονότερα και έχουν παρατεταμένη διάρκεια, είναι απολύτως απαραίτητη η αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου μέσω χειρουργικής επέμβασης, προκειμένου να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες.

Η αποτελεσματικότερη μη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα φέρεται να είναι η χρήση ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης του καρπού, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπική έκχυση κορτιζονούχου σκευάσματος στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα από ειδικό ιατρό ή (πολύ λιγότερο χρήσιμη) η φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη από το στόμα.

Η χειρουργική αποκατάσταση του διεγνωσμένου συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα διενεργείται πλέον μέσω ελάχιστα επεμβατικής – ενδοσκοπικά υποβοηθούμενης μεθόδου. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος (mini open) επιτρέπει την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου μέσω μίας πολύ μικρής τομής στο δέρμα υπό τοπική αναισθησία. Η τομή μήκους 1 εκ. γίνεται μάλιστα στο ύψος του καρπού, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η μεγάλη και συχνά επώδυνη τομή κατά μήκος της παλάμης, που εφαρμόζεται στην κλασική μέθοδο.

Πηγή:www.thedoctors.gr

Η ενδοσκοπική μέθοδος παρουσιάζει πλέον τα ίδια -εξαιρετικά μικρά- ποσοστά επιπλοκών με την κλασική ανοικτή μέθοδο. Εξαιτίας της πολύ μικρότερης τομής στο καρπό και όχι της μεγαλύτερης τομής στην παλάμη (ανοικτή μέθοδος), ο μεταγχειρητικός πόνος του ασθενούς είναι συνήθως πολύ μικρότερος, ενώ μπορεί να γίνει ταχύτερα χρήση του χεριού για τις καθημερινές ανάγκες. Η παραμονή στην κλινική είναι απαραίτητη, όπως και με την ανοικτή μέθοδο, μόνο μερικές ώρες.


Για ΠληροφορίεςΕξετάσεις και Ραντεβού μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για να προγραμματίσετε κάποιο στα τηλέφωνα 2105735311210573531221057353132105735314

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH