english-page

Κήλη | Πότε συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται;

 Πλάτων Ζαφείρης

Γενικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης Γενικής Κλινικής ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ

Κήλη είναι ένα εξόγκωμα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και σημαίνει πως ένα σημείο του κοιλιακού τοιχώματος έχει διαρραγεί ή αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα να περνά μέσα από αυτό περιεχόμενο της κοιλιάς, όπως λίπος ή ενδοκοιλιακά σπλάχνα (λεπτό έντερο, παχύ έντερο, ουροδόχος κύστη, ωοθήκες και σκωληκοειδής υπόφυση). Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί μια κήλη είναι στους βουβώνες, στον ομφαλό και στην περιοχή που έχει προϋπάρξει χειρουργική επέμβαση. Άλλες συνήθεις κήλες είναι η επιγαστρική και η κιρσοκήλη, ενώ σπανιότερες είναι η οσφυοκήλη, η κήλη Richter, η κήλη του Littre, η κήλη του Spigel κ.ά.

Περισφιγμένη Κήλη

Σε αρχικά στάδια μια κήλη ανατάσσεται εύκολα. Σε περίπτωση που το περιεχόμενο της κήλης «σφηνώσει» έξω από το ρήγμα και δεν επανέρχεται, προκαλείται περίσφιξη κήλης γύρω από το τμήμα του οργάνου, με κίνδυνο για την εν γένει αιμάτωσή του. Εάν συμβεί αυτό τα χρονικά περιθώρια είναι στενά καθώς θα πρέπει άμεσα να γίνει χειρουργική επέμβαση, αλλιώς είναι πιθανό να αναγκαστεί ο χειρουργός να αφαιρέσει το περισφιγμένο τμήμα του οργάνου λόγω νέκρωσής του. Ο έντονος και συνεχής πόνος με ερύθημα και ευαισθησία αποτελούν ξεκάθαρα σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει περισφιχθεί.

Παράγοντες Κινδύνου

Μια κήλη προκαλείται συνήθως σταδιακά, ενώ σπανιότερα προϋπάρχει κάποια γενικότερη αδυναμία του συνδετικού ιστού του οργανισμού, αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας της. Αιτία για μια κήλη μπορεί να είναι, εκτός από την κληρονομική προδιάθεση, η άρση βάρους, η παχυσαρκία, κάποια παρελθοντική χειρουργική επέμβαση, ο χρόνιος βήχας κλπ. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οδηγούν σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, που μπορεί να φτάσει σε σημείο να διαρραγεί ένα σημείο του κοιλιακού τοιχώματος επιτρέποντας την προβολή οργάνου.

Πηγή: http://kentrokilis.gr

Συμπτώματα

Η κήλη μπορεί να παρουσιάζεται ως εξόγκωμα κάτω από το δέρμα και να προκαλεί πόνο κυρίως κατά την άρση βαρέων αντικειμένων ή κατά τον βήχα, τράβηγμα κατά την ούρηση, την αφόδευση, τη μεγάλη ορθοστασία και τη διαρκή καθιστική στάση. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή να χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας. Όταν η κήλη είναι μικρή μπορεί να διαγνωστεί μόνο μέσω εξέτασης από χειρουργό.

Λαπαροσκοπική Χειρουργική Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες επεμβάσεις για την αποκατάσταση κάποιας κήλης δε απαιτούν την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Την ημέρα πριν την επέμβαση το άτομο θα πρέπει να μην έχει φάει ή πιεί κάτι μετά τα μεσάνυχτα και να κάνει ένα καλό μπάνιο το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της ίδιας ημέρας της επέμβασης. Στην περίπτωση που έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας θα γίνει κλύσμα ή κάποια ανάλογη προετοιμασία κατόπιν καθοδήγησης του χειρουργού. Τέλος, γίνονται οι κλασικές προεγχειρητικές εξετάσεις, ώστε να ξέρει ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος τις ευαισθησίες του οργανισμού τόσο στη διάρκεια, όσο και κατά τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.

Πηγή: www.hygeia.gr

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και στη συνέχεια, με πολύ μικρές τομές λίγων χιλιοστών στην επιφάνεια της κοιλιάς, ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στο πάσχον σημείο. Μέσα από ένα από τα μικρά αυτά ανοίγματα εισέρχεται το ενδοσκόπιο που είναι εξοπλισμένο με μικρή κάμερα και φως. Έτσι, η εικόνα της κήλης προβάλλεται φωτισμένη και μεγεθυμένη σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει πλήρη εικόνα του εγχειρητικού πεδίου. Στη συνέχεια ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος τοποθετείται στην πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος και πάνω στην βλάβη της κήλης, μένοντας στη θέση του με μικρά ράμματα, συγκρατώντας τα όργανα στη θέση τους. Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μέχρι να συνέλθει από τη νάρκωση και όταν μπορέσει να σηκωθεί και να περπατήσει, παίρνει εξιτήριο. Να σημειωθεί ότι ο μετεγχειρητικός πόνος μοιάζει με μυϊκό πόνο από εκγύμναση κοιλιακών και δε διαρκεί πάνω από 48 ώρες.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Μεθόδου

Η μέθοδος αυτή συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι:

  • μείωση του κινδύνου υποτροπής
  • ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • γρήγορη επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το μπάνιο, η οδήγηση, το ανέβασμα σκάλας, η άρση βάρους, η σεξουαλική ζωή
  • απουσία φλεγμονών και λοιμώξεων
  • οι μικρές τομές δε δημιουργούν τραύμα και άρα δεν δημιουργείται κάποιο ακαλαίσθητο, μεγάλο σημάδι επούλωσης.

Φωτογραφία εξωφύλλου: http://dialogos.com.cy


Για ΠληροφορίεςΕξετάσεις και Ραντεβού μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για να προγραμματίσετε κάποιο στα τηλέφωνα 2105735311210573531221057353132105735314

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH