english-page

Εκκολπωματίτιδα-Εκκολπωματική Νόσος

 Πλάτων Ζαφείρης

Γενικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης Γενικής Κλινικής ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ

 

Το παχύ έντερο ή κόλον, αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και τη μετατροπή των υπολειμμάτων των άπεπτων τροφών σε κόπρανα.

Το κόλον ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και, αφού διανύσει μια καμπύλη προς τα πάνω, αριστερά και κάτω, καταλήγει στο ορθό, όπου αποθηκεύονται παροδικά τα κόπρανα, πριν την αποβολή τους από το σώμα, μέσω του πρωκτού.

Ακριβώς πριν από το ορθό, βρίσκεται το σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει με »τελικό σίγμα».

Αυτή είναι η συνηθισμένη περιοχή δημιουργίας εκκολπωμάτων.

Πηγή: kanellos.gr

Τι είναι εκκολπωμάτωση;

Εκκολπωμάτωση είναι η δημιουργία  εκκολπωμάτων πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους, δηλαδή σακουλάκια ή μπαλονάκια.

Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις ταυ ίδιου του εντέρου. Η εκκολπωμάτωση είναι συνηθισμένη κατάσταση στις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι με προβλήματα εκκολπωμάτωσης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, με την υπερκατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

 

Τι είναι εκκολπωματίτιδα;

Μέσα στα εκκολπώματα ενδέχεται να παγιδευτούν κόπρανα από το έντερο ή να αναπτυχθούν μικρόβια. Στην περίπτωση αυτή, προκαλείται φλεγμονή των εκκολπωμάτων, η οποία ονομάζεται εκκολπωματίπδα.

Ένα εκκόλπωμα μπορεί να προκαλέσει ρήξη ενός αγγείου του τοιχώματος του παχέος εντέρου και να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Βαριές και επίμονες εκκλπωματίτιδες μπορεί να οδηγήσου σε ρήξη εκκολπωμάτων και διάτρηση του εντέρου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος γύρω από το έντερο ή ακόμη και τη διέλευση των κοπράνων μέσα στην κοιλιά, και την πρόκληση βαριάς περιτονίτιδας. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να μεταφέρεται στο χειρουργείο επειγόντως. Οι επανειλημμένες κρίσεις εκκολπωματίτιδας ενδέχεται να προκαλέσουν συρίγγιο, δηλαδή επικοινωνία του εντέρου με άλλα όργανα της κοιλιάς, ή απόφραξη και στένωση του εντέρου.

Πηγή: meygeia.gr

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα εκκολπώματα, συνήθως, δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να αποκαλυφθούν τυχαία σε πιθανή εξέταση του παχέος εντέρου για άλλο λόγο. Μερικοί, ωστόσο, ασθενείς ενδέχεται να παραπονεθούν για ήπιες κράμπες, φουσκώματα ή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς που έχουν εκκολπωμάτωση θα περάσουν τουλάχιστον μία φορά κρίση εκκολπωματίτιδας. Ο ασθενής εμφανίζει πόνο και ευαισθησία στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς, ρίγος και πυρετό, εμετούς, αιμορραγία και έντονη δυσκοιλιότητα.

Η οξεία εκκολπωματίτιδα, εκδηλώνεται με σοβαρό πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ειδικά αριστερά, μετεωρισμό (φούσκωμα) στην κοιλιά και ευαισθησία στην ψηλάφηση των κοιλιακών τοιχωμάτων.

Πηγή: kekos.gr

Πως μπορούν να διαγνωστούν τα εκκολπώματα;

  • Βαριούχος υποκλυσμός

Το βάριο χρωματίζει το παχύ έντερο, αποκαλύπτοντας πιθανές ανωμαλίες.

  • Κολονοσκόπηση

 

Πως γίνεται η διάγνωση της οξείας εκκολπωματίτιδας;

Η οξεία εκκολπωματίτιδα είναι κατάσταση επείγουσα. Απαιτεί άμεση εκτίμηση από ιατρό, και ελέγχεται αρχικά με Κλινική Εξέταση. Επίσης με:

  • Αιματολογική εξέταση (γενική αίματος, ΤΚΕ και CRP)
  • Αξονική Τομογραφία κάτω κοιλίας

 

Πως αντιμετωπίζεται;

  • Συντηρητική Αγωγή

Η αύξηση της ποσότητας των υγρών και άπεπτων φυτικών ινών στη δίαιτα ελαττώνει τα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές της. Μια ήπια κρίση εκκολπωματίτιδας αντιμετωπίζεται με χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών και αναλγητικών. Σε σοβαρές κρίσεις συνίσταται η νοσηλεία του ασθενούς.

  • Χειρουργική αντιμετώπιση

Αν ένας ασθενής έχει σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία, συνίσταται κολεκτομή, η χειρουργική δηλαδή αφαίρεση του τμήματος του εντέρου, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Η όλη διαδικασία οφείλει να έχει ελεγχθεί σωστά με προεγχειρητική κολονοσκόπηση, αξονική τομογραφία κοιλίας και αν είναι δυνατόν και με βαριούχο υποκλυσμό, για να καθορισθεί η έκταση της εκκολπωματικής νόσου και επομένως ο σχεδιασμός εκτομής του τμήματος που πρέπει να αφαιρεθεί (κυρίως σιγμοειδές).

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η σοβαρή περίπτωση επιπλοκής της εκκολπωματίτιδας, όπως η ρήξη εντέρου και η δημιουργία περιτονίτιδας, ή η σοβαρή μη ελεγχόμενη αιμορραγία εκκολπωμάτων, αποτελεί επείγουσα χειρουργική κατάσταση και χρειάζεται άμεση επέμβαση, η οποία συνήθως οδηγεί σε λαπαροτομία, καθαρισμό της περιτονίτιδας, αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου και τέλεση προσωρινής κολοστομίας (παρά φύσιν έδρας) και παροχετεύσεις κοιλίας.

Η νοσηλεία κρατά λίγες μέρες υπό συνεχή αντιβιοτική αγωγή προς έλεγχο και υποχώρηση της ενδοκοιλιακής φλεγμονής και ο ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί για να επανενωθεί το παχύ έντερο με νέα επέμβαση μετά από 4-6 μήνες.


START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH