english-page

Αιμορροΐδες | Ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία τους με Laser

 Κωνσταντίνος Αυγερινός MD, PhD

Γενικός Χειρουργός, Υπεύθυνος Χειρουργικού Τομέα Γενικής Κλινικής ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ

Ο αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, δηλαδή στο εσωτερικό μέρος του πρωκτού. Ο βασικός ρόλος των αιμορροΐδων είναι να εξασφαλίζουν πλήρη στεγανότητα στον πρωκτό, ενώ βοηθούν στον μηχανισμό της αφόδευσης, αφού δρουν σαν μαξιλαράκια ασφαλείας κατά τη φάση της διαστολής του σφιγκτήρα και της εξόδου των κοπράνων.

Πηγή: proctohealth.com

Πώς προκαλείται η αιμορροϊδοπάθεια;

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν κάποιους από τους ακόλουθους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η χρόνια δυσκοιλιότητα, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η διατροφή που είναι χαμηλή σε υπόλειμμα και άλλοι σπανιότεροι, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν αιμορροϊδοπάθεια.

 

Πότε πρέπει να χειρουργούνται οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια;

Η χειρουργική θεραπεία για τις αιμορροΐδες έχει ένδειξη:

  • Στους ασθενείς με χρόνια συμπτώματα (συνήθως αιμορροϊδοπάθεια 3ου ή 4ου βαθμού).
  • Σε αυτούς που έχουν συχνές αιμορραγίες ή χαμηλό αιματοκρίτη.
  • Όταν αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία.
  • Τέλος, στους ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλοκές της νόσου (θρόμβωση, πρόπτωση κ.λπ.).

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση για το χειρουργείο εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, αφού, εκτός από τα συμπτώματα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, τυχόν προηγούμενα χειρουργεία στην περιοχή, η συνολική διατάραξη της ποιότητας ζωής του ασθενούς κλπ.

 

Σύγχρονη θεραπεία με τεχνολογία βασισμένη στο laser (HeLP και LHP);

Οι τεχνικές HeLP και LHP είναι δύο νέες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές που στηρίζονται στην εφαρμογή ενέργειας laser. Στα αρχικά στάδια χρησιμοποιείται η τεχνική HeLP (Hemorroidal Laser Procedure), ενώ σε αιμορροϊδοπάθειες τελικού σταδίου η τεχνική LHP (Laser HemorroidoPlasty).

Προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, γιατί καθεμία είναι σχεδιασμένη να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανατομικές και λειτουργικές αλλαγές που προκαλούνται στον πρωκτό των ασθενών αναλόγως με το στάδιο της νόσου. Και οι δύο τεχνικές στηρίζονται σε εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με την «ανοικτή»μέθοδο. Δεν έχουν ως στόχο τη χειρουργική αφαίρεση, αλλά τη συρρίκνωση και την προοδευτική ουλοποίηση των διογκωμένων αιμορροΐδων, καθώς και τη θρόμβωση όλων των αρτηριών που τις τροφοδοτούν με αίμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ενέργειας laser υπό την καθοδήγηση υπερήχων.

Για τη σωστή εφαρμογή τους απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, που περιλαμβάνει μια πολύ λεπτή και εύκαμπτη ίνα, που από το άκρο της εκπέμπει περιμετρικά ενέργεια laser, καθώς και ένα ειδικά σχεδιασμένο πρωκτοσκόπιο, πάνω στο οποίο εφαρμόζεται μια πηγή υπερήχων. Η διάρκεια του χειρουργείου δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά και γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Πηγή: senvie.com

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τεχνικών HeLP και LHP;

Τα πλεονεκτήματα των μεθόδων HeLP και LHP είναι αναρίθμητα. Το βασικότερο είναι ότι και οι δύο είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις «κλασικές» χειρουργικές τεχνικές, αλλά ταυτόχρονα είναι ανώδυνες, αναίμακτες και ατραυματικές. Ακριβώς επειδή δεν προκαλούν εξωτερικά ή εσωτερικά τραύματα στον πρωκτό, οι ασθενείς δεν πονούν καθόλου ούτε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά ούτε και έπειτα από αυτό. Επίσης, δεν τοποθετούνται ράμματα, δεν χρειάζονται αλλαγές τραύματος και δεν σχηματίζονται ουλές μετεγχειρητικά.

Οι ασθενείς κινητοποιούνται και γευματίζουν άμεσα έπειτα από το χειρουργείο, επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα και είναι σε θέση να επανέλθουν πολύ γρήγορα (σε 1-2 ημέρες) σε πλήρη ατομική και επαγγελματική δραστηριότητα. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση μπορούν να κάνουν μπάνιο ελεύθερα, ενεργούνται φυσιολογικά και χωρίς πόνο και δεν έχουν περιορισμούς στο φαγητό. Σε δύο εβδομάδες επιτρέπεται να αρχίσουν ένα ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής και προοδευτικά γυμνάζονται κανονικά. Τέλος, έπειτα από δύο 24ωρα μπορούν άνετα να οδηγήσουν αυτοκίνητο.

Οι τεχνικές HeLP και LHP είναι απολύτως ασφαλείς για τους ασθενείς και η αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι εξαιρετική, όπως αποδεικνύεται από μεγάλες δημοσιευμένες επιστημονικές κλινικές μελέτες.


Για ΠληροφορίεςΕξετάσεις και Ραντεβού μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για να προγραμματίσετε κάποιο στα τηλέφωνα 2105735311210573531221057353132105735314

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH