english-page

Αίμα Στα Ούρα – Αιματουρία: Αίτια & Θεραπεία

 Παντελής Κατσίβας

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Συνεργάτης Γενικής Κλινικής ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ

Τι είναι και που οφείλεται;

Με τον όρο αιματουρία, εννοούμε την ύπαρξη αίματος στα ούρα. Αυτή συνήθως γίνεται ορατή με γυμνό μάτι από τον ίδιο τον ασθενή, ή μπορεί και να μην είναι ορατή. Στην τελευταία περίπτωση, στα ούρα υπάρχει μικρή ποσότητα αίματος την οποία εντοπίζει ο μικροβιολόγος κατά τις γενικές εξετάσεις.

mikro makro hematuria

Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία η αιματουρία;

Η φυσιολογική όψη των ούρων είναι ωχροκίτρινη και διαυγής. Κάθε αλλαγή σε αυτήν την κατάσταση σημαίνει συνήθως ότι υπάρχουν παθολογικά στοιχεία τα οποία αλλοιώνουν την ποιότητα των ούρων. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονισθεί ότι η αιματουρία, δεν αποτελεί πάθηση αλλά σύμπτωμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν αυτή γίνει αντιληπτή, θα πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις για να μελετηθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς σε βάθος.

aimatouria1

Αίμα στα ούρα και ουρηθρορραγία – Υπάρχει διαφορά;

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την αιματουρία με την ουρηθρορραγία, δηλαδή την ροή αίματος που προκύπτει από την ουρήθρα. Η αιματουρία υποδηλώνει την ύπαρξη αίματος στα ούρα, όχι όμως απαραίτητα την δημιουργία αιμορραγίας στην ίδια την ουρήθρα. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα θα πρέπει να απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό ουρολόγο.

Αιτίες αιματουρίας

 • Παθήσεις και νοσήματα του ουροποιητικού
 • Παθήσεις αιματολογικής φύσεως όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και οι αιμορραγικές διαθέσεις
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η ενδοκαρδίτιδα κ.λ.π.
 • Η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης κ.λ.π.

Γιατί είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε στον ουρολόγο όταν δούμε αίμα στα ούρα;

Η παρουσία αίματος στα ούρα είναι σύμπτωμα κάποιων σοβαρών παθήσεων και νοσημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ένα παράδειγμα αυτών, είναι οι όγκοι του ουροποιητικού, καθώς ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά με αιματουρία, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος της κύστης και σπανιότερα ο καρκίνος του προστάτη.

Πώς εκδηλώνεται η αιματουρία που οφείλεται στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

BladderCancer

Ο ασθενής συνήθως παρατηρεί μια δυο φορές στα ούρα του λίγο αίμα και δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία διότι δεν πονάει. Στην περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από καρκίνο της ουροδόχου κύστης, θα παρουσιάσει συχνότερη αιμορραγία η οποία θα είναι και πάλι ανώδυνη, περίπου έναν χρόνο αργότερα, όπου ο όγκος θα είναι μεγαλύτερος.

Έτσι ο ασθενής θα ζητήσει την βοήθεια του ιατρού μεγάλο διάστημα αργότερα από την πρώτη εκδήλωση του συμπτώματος και ο καρκίνος θα έχει προχωρήσει.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε κάθε περίπτωση που παρατηρούμε αίμα στα ούρα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό. Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

 • Άλλα συμπτώματα
 • Έντονη συχνοουρία
 • Πόνος κατά την διάρκεια της ούρησης
 • Συνεχείς ουρολοιμώξεις που υποτροπιάζουν
 • Κυστίτιδες

Συμπτώματα σε περίπτωση που ο όγκος έχει διηθήσει στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης

 • Λίμνασμα των ούρων
 • Κωλικός
 • Πυρετός

*Τα παραπάνω συμπτώματα σημαίνουν επέκταση του όγκου

Αιματουρία και καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Όπως και σε κάθε άλλη μορφή καρκίνου, οι όγκοι διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Στην περίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου, οι καλοήθεις όγκοι είναι σπανιότεροι και στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων είναι κακοήθεις.

Διάκριση κακοήθων όγκων

 • Επιφανειακοί ( οι όγκοι δεν έχουν διηθήσει το τοίχωμα της κύστης)
 • Διηθητικοί (οι όγκοι έχουν πιάσει το τοίχωμα της κύστης αλλά δεν το έχουν περάσει
 • Μεταστατικοί (αποτελούν το 15% των περιπτώσεων του καρκίνου της κύστης και συνιστούν προχωρημένο στάδιο)

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αίμα στα ούρα μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα και μην πανικοβληθείτε. Επικοινωνήστε με τον ουρολόγο σας για να προβείτε στις απαραίτητες εξετάσεις.

Αναδημοσίευση άρθρου από: www.katsivas-urology.gr


Για ΠληροφορίεςΕξετάσεις και Ραντεβού μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για να προγραμματίσετε κάποιο στα τηλέφωνα 2105735311210573531221057353132105735314

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH